Karel Pavlík - Jahody

Detail položky

Detail položky

Olej na kartonu, 30x40 cm. Signováno vpravo dole Pavlík. Rámováno.

> Zobrazit detail položky a informace o autorovi

Stav: Rám mírně poškozen.

 

o autorovi: Karel Pavlík se narodil v Podlíšťanech jako čtvrté z pěti dětí v rodině Františky a Jana Pavlíkových. Obecnou školu vychodil v Žumberku, školu měšťanskou v Nasavrkách. Učitelský ústav v Chrudimi absolvoval v létech 1932 až 1936.
Od maturity do roku 1942 působil s mnoha přestávkami ve školách v Žumberku, Bojanově, Vápenném Podole a Slatiňanech. V září 1942 nastoupil do školy v Nasavrkách, kde setrval až do odchodu do důchodu v r. 1981. Zpočátku jako učitel, později jako zástupce ředitele a v roce 1959 byl jmenován ředitelem školy.
Za téměř čtyřicet let působení v nasavrcké škole vštěpoval stovkám žáků základy matematiky, rýsování a výtvarné výchovy. Již jako učitel a tím více i jako ředitel školy se snažil, aby nasavrcká škola měla dobré jméno a žáci, kteří z ní vycházeli, byli do života dobře připraveni. Také proto byl oceněn nejdříve tituly Vzorný učitel a v roce 1978 Zasloužilý učitel.
Desítky let se věnoval organizování výtvarného života, nejdříve v rámci školství. Nejvýznamnějším samostatným počinem školy bylo organizování každoročních výstav výtvarného umění pod názvem Nasavrcká paleta. Vlastní záměr byl jednoduchý - přivést k výtvarnému dílu žáky ještě jinak, než předpisovaly školní osnovy a dávaly reálné možnosti venkovské školy. Tak přivést k výtvarnému dílu i rodiče dětí a širší veřejnost Nasavrcka. První ročníky byly organizovány v období letních prázdnin ve třídách školní budovy na náměstí. Po otevření nové školy se výstavní doba prodloužila a po rekonstrukci zámku zde našla Nasavrcká paleta definitivní prostory. Od počátku v roce 1971 vysoká úroveň výstav z Palety vytvořila akci celostátního významu. Při přípravě velmi pomáhala Východočeská galerie v Pardubicích. Samozřejmě nelze pominout také spolupráci s Národní galerií a dalšími galeriemi a zejména s žijícími tvůrci. Za dobu téměř 25 let, kdy palety K. Pavlík organizoval, byly v Nasavrkách vystaveny práce mnoha jedinečných osobností českého výtvarného umění. Například je možno uvést jména Jaroslav Grus, Vojtěch Sedláček, František Kavan, Václav Rabas, Otakar Nejedlý, Václav Špála, Jaroslav Hudec Antonín Hudeček a další. I následný vývoj Palety je potvrzením, že započaté dílo se dále utěšeně rozvíjí.
Již na Učitelském ústavu v Chrudimi přitahovalo Karla Pavlíka výtvarné umění. Jeho provním školitelem byl akademický malíř profesor Ferdinand Pochobradský, který věnoval svoji tvorbu okolí Nasavrk, Trhové Kamenice a Hlinska. Dalším učitelem mladého pedagoga byl akademický malíř Václav Živec, žák Jana Preislera a Maxe Švabinského. Účastnil se také prázdninových kursů v Kežmaroku, Písku, Teplicích atd. vedených osobnostmi výtvarného umění jako byli Jan Slavíček, František Zedníček a další. I potom se trvale vzdělával a získával nové zkušenosti.
Již dávno byla hornatá oblast Vysočiny a Železných hor předurčena malířům, aby ji malovali. Vtiskuje jim do ruky štětec, míchá jim na paletě barvy - a oni zůstávají v zajetí jejího zádumčivého půvabu, stále znovu se k ní vracejí, aby jí vzdali hold svými díly. Jejímu kouzlu podlehl i nasavrcký malíř, ředitel místní školy Karel Pavlík, rodák z Podlíšťan, který sem přišel jako mladý začínající učitel v roce 1942, našel zde svůj domov, zůstal jí věrný až do konce života a stal se významnou osobností zdejšího kulturního dění.
Krajina v širokém okolí Nasavrk pro něj byla nevyčerpatelným zdrojem námětů a tvůrčích podnětů, neustále hledal a objevoval její prostou krásu, kterou pozorně vnímal a citlivě zobrazoval. Přitahovaly ho zdejší nálady v různých ročních proměnách - předjaří s loukami navlhlými tajícím sněhem, melancholické podzimní dny se zářivými barvami listí, kdy se ráno krajina vynořuje z mlžných oparů, právě tak, jako panoramatické výhledy do dálech se vzduchem chvějícím se v žáru letního dne. Na jeho obrazech se vine vozová cesta, v zeleni stromoví svítí červené střechy chalup, lesklé hladiny rybníčků zrcadlí rozevláté oblaky. A ještě tu jsou květiny - naaranžované ve váze či volně rostoucí v zahrádce - jejichž vůni a zářivé barvy měl tak rád.
Prohlížíme-li početné, dnes již definitivně uzavřené malířské dílo Karla Pavlíka, je zjevné, že se vždy snažil přetlumočit své intenzivní prožitky v přírodě do sdílné obrazové podoby, která pramenila z pevného zakotvení v krajině domova a vyjadřovala jeho subjektivní chápání okolního světa.


Nejvyšší dosažená cena za dílo tohoto autora v aukci: 19 000 Kč.

vydraženo
Karel Pavlík
307600. Jahody
Dražba ukončena:15.02.2021 20:08:00
Vyvolávací cena:500 Kč
vydraženo za:500 Kč
Chcete prodat obraz od stejného autora?

> Zobrazit informaci jak prodat obraz v aukci

ČástkaPřihozenoPřihodil
500 Kč 14.02.2021 0:03:32 6650