Alois Jaroněk - Alois Jaroněk – Propagace uměleckých dílen A. Jaroňka

Detail položky

Detail položky

> Zobrazit detail položky a informace o autorovi

Je nám velkou ctí, že jsme mohli poskytnout prostor na našich stránkách významnému sběrateli,  který připravil část své sbírky k aukčnímu prodeji.

Výběr obrazů, jejich prezentace  a mimořádné zpracování jsou dílem samotného sběratele.

Jsme připraveni stejný prostor poskytnout také dalším sběratelům.

Barevná dobová litografii obsahující propagaci firmy A. Jaroňka, návrh A.Jaroněk, signováno v desce vpravo dole monogramem A.J. a dále v ornamentální ochranné značce dílen A.J.R (Rožnov). Uprostřed dole odkaz na litografickou dílnu Richtr Příbor. Motiv kohouta použil A.Jaroněk i na porcelánu, secesní vliv je patrný z celkového provedení tohoto převzácného plakátu, který se nenachází ani ve významných sbírkách plakátů včetně UPM v Praze. Významné litografické dílny na počátku 20. stol. dokázaly tisknou vynikající umělecká díla ve formě plakátů – nejvýznamnější litografické dílny vedl J.Richtr z Příboru byl Klabussay Holešov a Neubert Smíchov – Praha. Sběratelství plakátů má na západě mnoholetou tradici a mnohé málo dostupné plakáty stojí více než olejomalby. V České republice se neustále zvyšuje zájem sběratelů o tuto významnou sběratelskou komoditu, kdy finanční potenciál kvalitní plakátové tvorby od významných umělců neustále cenově stoupá a vzhledem k již jen k omezenému zachovanému množství těchto plakátů lze očekávat během pěti let nárust o více než 100%. Rozměr litografického plakátu je 70x57cm, rámováno v umělecké paspartě pod sklem do dobového vídeňského galerijního rámu se zlatavou patinací. Rozměr s rámem 90x76cm.

Bohumír Jaroněk (23. dubna 1866 Zlín – 18. ledna 1933 Zlín) byl český výtvarník a zakladatel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Úspěchy mnoha výstav mu umožnily vystavovat ve vídeňském Hagebundu, jehož se stal členem. Krátce byl členem SVU Mánes. V roce 1907 patřil k organizátorům druhé výstavy moravských umělců a stál u zrodu Sdružení výtvarných umělců moravských. Před první světovou válkou byl místopředsedou a hlavním mluvčím spolku, neboť předseda spolku Joža Uprka v této roli nechtěl vystupovat. V roce 1909 se rodina Jaroňků přestěhovala do Rožnova pod Radhoštěm. Zde založil spolu se svým bratrem Aloisem Uměleckovýtvarné dílny, kde vyráběli např. dřevěné malované truhličky, kazety, dózy, dřevěné hračky, pohlednice, tkané polštáře, kabelky, paravány, gobelíny (gobelínovou manufakturu vedla jeho sestra Julie). O dva roky později založili také Malírnu keramiky a porcelánu. Při výzdobách interiérů spolupracovali s Dušanem Jurkovičem. v roce 1911 inicioval založení Valašského musejního a národopisného spolku a v letech 1911–1926 byl jeho předsedou, což vyvrcholilo založením Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm - vytvoření sbírky staveb roubené architektury, které byly v původním prostředí ohroženy. B. Jaroněk v r. 1913 v Hagebundu vystavil rozměrný obraz, který byl prvním ideovým projektem muzea v přírodě. Za svého života navštívil např. Egypt, Palestinu, Sýrii, Turecko, Řecko, Belgii, Francii, Itálii, Německo, Rakousko a balkánské státy. S Hollarem, jehož byl členem od r. 1917, vystavoval v zahraničí – Paříž (1921), Brighton (1927), Londýn (1927), Leeds (1928) a Japonsko (1931).

 

o autorovi: 1870 – 1944
Výtvarník, textilní výtvarník, keramik a architekt. Vystudoval Státní odbornou školu pro zpracování dřeva ve Valašském Meziříčí, pracoval pro různé truhlářské, řezbářské a keramické dílny. V r. 1909 založil s bratrem Bohumírem umělecko- řemeslnou keramickou a gobelínovou dílnu v Rožnově pod Radhoštěm, kde se Alois zabýval malbou na porcelán. V r. 1911 bratři založili Valašský muzejní a národopisný spolek, který se snažil o založení Valašského muzea v přírodě, což se v r. 1925 podařilo.

Nejvyšší dosažená cena za dílo tohoto autora v aukci: 50 000 Kč.

vydraženo
107645. Alois Jaroněk – Propagace uměleckých dílen A. Jaroňka
Dražba ukončena:20.12.2023 23:23:00
Vyvolávací cena:9 000 Kč
vydraženo za:9 000 Kč
Chcete prodat podobný předmět?

> Zobrazit informaci jak prodat předmět v aukci

ČástkaPřihozenoPřihodil
9 000 Kč 02.12.2023 13:57:03 3736